Da li treba šiti haljinice za djevojčice ili kupiti gotove?

zenskikafe_Haljinice za djevojčice1

Jedan od omiljenih odevnih predmeta mnogim djevojčicama bilo kog uzrasta, sasvim sigurno su haljinice. Različitih boja, krojeva i stilova, nema sumnje da su haljinice za djevojčice uvek zanimljive.

Pored toga što se mogu kupiti gotove, potrebno je malo truda i umešnosti da bi se takve haljine sašile. Obično se majke ili bake odlučuju da sašiju haljinice za djevojčice mlađeg uzrasta, jer one koje su starije ipak neretko imaju različite zahteve, koje ne može ispuniti neko ko nema znanja i iskustva u šivenju.

Haljinice za djevojčice – vrste

U zavisnosti od toga za koje godišnje doba su namenjene, haljinice za djevojčice se dele na zimske i letnje. U velikoj meri se u tom slučaju najpre razlikuje materijal od koga se izrađuju, pa su letnje uglavnom od prozirnijih i lakših mterijala, dok se zimske haljinice za male princeze najčešće izrađuju od somota i vunenih materijala, kako bi bile toplije.

Takođe postoji podela i po kroju, pa se tako mogu sresti haljinice za djevojčice klasičnog ili takozvanog A kroja, ali i retro, balon i druge vrste haljina.

Još se može sresti i podela prema nameni, pa tako osim svakodnevnih ili “casual”, postoje i svečane haljinice za djevojčice, ali i koktel i večernje, te sportske.

Šivenje haljinica za djevojčice

Iako ima modela koji su zaista jednostavni, ne može se osporiti da se haljinice za djevojčice mogu sašiti isključivo uz znanje i umeće krojačice ili krojača. Zato se i ne treba upuštati u takav poduhvat, bez obzira koliko je kroj nezahtevan, jer verovatno ceo proces neće biti uspešan.

I mada mnogi misle da je vrlo jednostavno sašiti takav jedan odevni predmet, posebno onaj klasičnog kroja, istina je da je ipak neophodno imati i određeno znanje, ali i mašinu za šivenje i sve druge rekvizite potrebne za taj proces.

Upravo iz tog razloga i ne treba ni počinjati bez adekvatne pripreme i znanja.

Gotove haljinice za djevojčice

S obzirom na to da se na tržištu mogu pronaći najrazličitiji modeli haljinica namenjenih malim princezama, to i ne čudi što su gotove haljinice za djevojčice češći izbor mnogih roditelja. Potrebno je samo da među brojnim modelima i dezenima pronađu upravo one, koje će se dopasti njihovim ćerkama i koje će rado nositi.

Važno je posebno voditi računa o tome od kog materijala su izrađene, kako bi se dete osjećalo što je moguće prijatnije dok nosi takav odevni predmet. Odmah zatim je takođe važno povjesti računa i o dezenu, jer se lako može desiti da se detetu jednostavno ne dopadne šara na tkanini ili neki ukras, pa onda verovatno i neće hteti da nosi jednu takvu haljinicu.

U prinicpu je najbolja opcija da haljinice za djevojčice izabere onaj ko će ih i nositi, bez obzira kog je uzrasta. Ne treba zaboraviti da deca imaju istančan ukus, koliko god to roditelji priznavali ili ne, te da tačno znaju šta im se dopada, a šta ne. Kako od odevnih predmeta, tako i od obuće i igračaka. Upravo zato i ne treba rizikovati, već povesti dete da samo odabere haljinicu koja mu se dopada.