Kako ukloniti neprijatan miris i fleke od mokraće?

devojka-krpa-sredstvo-za-pranje

Jedan od jako neprijatnih mirisa je miris urina koji se upio u porozne i meke površine. Nezgode sa mokrenjem, bilo kućnih ljubimaca, dece ili odraslih osoba za ostavljaju ružne žute mrlje na posteljini, dušecima, odeći, presvlakama i tepisima.

Istina je da su garderoba i prostirke ili tepisi jednostavnije za čišćenje i neutralisanje. Ipak, pravi problem nastaje kada se urin nađe na komadima nameštaja ili na dušeku.

Zašto je miris urina toliko neprijatan?

Bilo da se ovakve fleke nalaze na komadima nameštaja u kući ili u smeštajnim kapacitetima, miris koji ih prati je nešto što zaista niko ne povezuje sa slučajnošću već sa nehigijenom i prljavštinom.

Neprijatan miris koji donosi nezgoda sa mokrenjem dolazi od mirisa koji izazivaju bakterije i kristali mokraćne kiseline u samom urinu. Bakterije se hrane urinom i tako oslobađaju enzime za razgradnju urina. Ovaj proces oslobađa nusprodukt poznat kao „miris urina“.  Sa druge strane, kristali mokraćne kiseline često ostaju zarobljeni na tkaninama i oslobađaju miris sličan amonijaku što dodatno komplikuje problem mirisa urina.

Ono što zapravo jeste veliki problem je konstantni povratak mirisa i mrlja od urina, posebno ukoliko se površina navlaži ili zagreje. Ovo aktivira kristale mokraćne kiseline i prethodno uspavane bakterije da ponovo počnu da “rade”.

Nije retkost da porodice pribegavaju menjanju dušeka ili čak čitavih garnitura (iako neretko budu nove) upravo zbog ovih upornih fleka, posebno ukoliko one potiču od starijih ili nepokretnih osoba.

Bez obzira na broj namirnica, hemiskih sredstava i tehnika koje primenjujete, nekada jednostavno te mrlje u kućnim uslovima nije moguće “izvući”.

Koje površine su najkomplikovanije za uklanjanje mrlja od urina?

Ni jedna površina nije imuna na urin i miris istog. Ipak, meke površine su posebno izazovne jer se urin može utopiti duboko tkaninu. Takođe,  zbog poroznog tkanja tepih, tapacirani nameštaj ili dušek postaju jako izazovni za čišćenje, posebno ukoliko je neophodno fleke očistiti u zimskom period kada nije moguće brzo sušenje.

Ni tvrde površine nisu uvek jednostavne za uklanjanje mrlja i mirisa urina. Drveni podovi, sitne pukotine u betonu, keramici ili mermeru mogu biti jak izvor neprijatnog mirisa.

Kako oprati mrlje od urina?

Mrlje od svežeg urina (ukoliko su na prekrivaču, garderobi ili podnoj prostirki) brzo se mogu ukloniti i mašinskim pranjem uz adekvatan deterdžent i najviše temperature koje pogoduju tim materijalima. IJednostavno, izaberite ciklus pranja koji koristi najtopliju vodu koja je i dalje odgovarajuća za vrstu tkanine.

Ukoliko su mrlje sasušene predlažemo par koraka koji vam mogu pomoći da uklonite fleke i neprijatne mirise.

Navlaženu mrlju pospite sredstvom za uklanjanje mrlja i ostavite da deluje. Nakon toga čistom krpom nakvašenom toplom vodom, istrljajte mrlju a zatim ostavite da se osuši. Razni deterdženti imaju različite performance pa je često potrebno ponoviti postupak do potpunog uklanjanja fleka i neprijatnog mirisa.

Ako ste već očistili svoj komad nameštaja, ali još uvek miriše na urin, možete isprobati nekoliko različitih stvari.

Jednostavno posipanje sode bikarbone preko dušeka ili kreveta/fotelje je iznenađujuće efikasno. Soda bikarbona je jedinstvena po tome što zapravo upija mirise, a ne samo da ih maskira. Osnovni pH sode bikarbone pomaže da se neutrališe kiseli miris urina, dok njena sklonost da apsorbuje tečnost pomaže da se izvuče preostala vlaga.

Za najbolje rezultate u neutralisanju mirisa urina u dušeku, pospite tanak sloj sode bikarbone preko cele površine dušeka. Ako određeno područje miriše jače, možete koristiti nešto deblji sloj sode bikarbone. Ostavite sodu bikarbonu da odstoji, nepokrivenu, 5 do 10+ sati, a zatim je usisajte. Ponovite po potrebi.

Druga opcija je upotreba rastvora sirćeta, kao što je gore navedeno. Koristite mešavinu 50:50 hladne vode i sirćeta. Takođe možete razmisliti o dodavanju nekoliko kapi eteričnog ulja, poput eukaliptusa, kako biste prikrili sve neprijatne mirise. Nanesite ga na površinu dušeka pomoću boce sa raspršivačem i ostavite da se potpuno osuši na vazduhu. Zatim koristite sodu bikarbonu da uklonite preostalu vlagu i da neutrališete jak miris sirćeta iz rastvora za čišćenje.

Imajte na umu da mrlje od kućnih ljubimaca mogu zahtevati jači rastvor za čišćenje sa enzimima koji uklanjaju dugotrajne mirise.

Šta kada sredstva za kućnu upotrebu ne daju rezulate?

Nažalost, zaista nije retkost da je jako teško ukloniti onaj neprijatan kiseli miris urina iz nameštaja, posebno ukoliko je u pitanju sasušena  mrlja. Ukoliko imate problema sa tim, ne razmišljajte o promeni nameštaja već o angažovanju profesionalne službe za dubinsko čišćenje nameštaja.

Bilo da je u pitanju tepih, kožna garniture ili tapacirani komad nameštaja, profesionalnim dubinskim pranjem ćete biti sigurni da se ni mrlje ni neprijatni mirisi neće vratiti.

Angažovanjem servisa za dubinsko pranje nameštaja uštedećete vreme, nerve i komad nameštaja koji vam pravi problem, a pritom biti sigurni da ste se oslobodili bakterija, grinja I fleka koje su te nagomilale u vlaknima mebla.

Zašto angažovati profesionalce za dubinsko pranje mrlja od urina?

Jedan od razloga je i to što sredstva koja se mogu naći u slobodnoj prodaji mogu oštetiti vaš nameštaj ukoliko njima rukuje neko bez iskustva (o mogućem trovanju i oštećenju kože ne govorimo ovog puta).

Glavna opasnost leži u hemikalijama koje se koriste u sredstvu za čišćenje i kako one mogu da reaguju sa materijalom vašeg nameštaja. Ne samo vuna, već i drugi sintetički materijali mogu loše da reaguju sa sredstvom za čišćenje i oštete materijal, a da ne pomognu u čišćenju mrlja od urina.

Pored toga, određene hemikalije mogu ukloniti originalnu boju što pored neprijatnog mirisa samo može dodatno povećati frustraciju.

Zato, jedini način da budete sigurni da će mrlje od urina biti temeljno očišćene bez problema je profesionalno dubinsko čišćenje.

Pravilnom upotrebom sredstava za čišćenje kao i jakih, profesionalnih mašina, budite sigurni da će mrlje i mirisi biti uklonjeni. Kvalitetnom opremom čišćenje će garantovati očuvanje boje i kvaliteta materijala uz maksimalnu dezinfekciju. Upotreba paročistača je jedna od najefikasnijih metoda profesionalnog čišćenja kojom se ubijaju sve bakterije i kiseline koje se nalaze u mrljama od mokraće .

Osim što ćete u kratkom roku dobiti čist i suv komad nameštaja ili dušek, dubinskim čišćenjem ćete neutralistati bakterije koje izazivaju miris od mrlja od urina a vaš dom će ponovo biti mirisan i bez mrlja.