Koja vina su među najtraženijim u Srbiji?

flasa-vina

Bez obzira da li pripremate veću proslavu rođendana, godišnjice, venčanje ili neku sličnu zabavu, malo okupljanje za najbližu grupu prijatelja ili pak intimno ušuškano veče sa svojim emotivnim partnerom, dobro vino vrhunskog kvaliteta je nešto što će vam definitivno trebati.

Kako je izbor dostupnih vina u našoj zemlji poslednjih godina jako veliki, izbor vina koje će odgovarati baš vašim potrebama i nije tako jednostavan posao. Dobro opremljena vinarija sa mnoštvom vrsta vina, bez obzira na to da li se odlučite za odlazak u neki vinski podrum ili se pak za onlajn kupovinu vina, jer su i vinske internet prodavnice u poslednje vreme sve bolje opremljene, omogućiće vam da odaberete vino koje odgovara baš vama i vašim prijateljima.

Najtraženija vina u Srbiji

Prodaja vina iz godine u godinu doživljava svoj porast u Srbiji. Kako se sve više ulaže u vinogradarstvo, sve je više uzgajivača grožđa, a širom zemlje otvaraju se male porodične vinarije koje svojim proizvodima upotpunjuju ponudu najbolje opremljenih vinarija. Iz godine u godinu mogućnost izbora je sve veća, pa se na tržištu u našoj zemlji može pronaći vino po baš svačijem ukusu.

Crvena vina od „prokupca“, vinske sorte koja je sačuvana duboko u istoriji vinogradarstva u našoj zemlji, među najtraženijima su u Srbiji. Prokupac je, inače, sorta vinove loze koja je u Srbiji u poslednjoj deceniji prošla kroz pravi preporod. Zahvaljujući ovome, prokupac se danas vrednuje kao jedna od najperspektivnijih autohtonih sorti Evrope, a vina spravljena od ove vinske sorte izuzetno su cenjena i tražena. Među najtraženijim belim vinima u Srbiji definitivno su ona od „tamjanike“. Ipak, tu su i strana dobro poznata, pravim poznavaocima omiljena vina, a među njima, po običaju, dominiraju italijanska.

Među natraženijim crvenim vinima u Srbiji su: Antinori, Baron de Ley Reserva, Botrosecco Le Mortelle, Haras de Pirque Hussonet, Bramasole Syrah, Brunello di Montalcino Pian delle Vigne i druga.

Podaci iz najbolje snabdevenih vinskih podruma, kao najtraženija bela vina u našoj zemlji izdvajaju: Baron de Ley Blanco, Budimir Tamjanika Župska, vini Basa, Domaine de Tholomies Chardonnay, HARAS DE PIRQUE ALBACLARA, GEWURZTRAMINER DOMAINE DE LA VILLE DE COLMAR i druga vina.

U našoj zemlji, među najtraženijima su i neka penušava vina, poput vina MASI MOXXE BRUT, Moet&Chandon Brut ili Veuve Clicquot Brut.

Antinori vina – 26 generacija vinske priče

Porodica Antinori posvećena je vinarstvu više od šest vekova, a od 1385. godine 26 generacija ove porodice bavilo se proizvodnjom ovog elitnog italijanskog vina.

Bez obrzira da li gledamo na kategoriju najtraženijih crvenih, belih, roze ili penušavih vina u našoj zemlji, Antinori vina se gotovo uvek nađu među prvih nekoliko na listi najtraženijih. Italijanska vina su generalno među najomiljenijim i natraženijim u našoj zemlji, a sve važnije mesto među njima zauzimaju i Antinori vina.

Među najtraženijim crvenim vinima u Srbiji, prema podacima najbolje snabdevene vinske kuće, nalaze se mnoga Antinori vina: Villa Antinori Rosso, Botrosecco Le Mortelle, Haras de Pirque Hussonet, Il Bruciato Guado al Tasso i druga.

Kada su u pitanju bela Antinori vina, među najtraženijima su Villa Antinori Bianco, HARAS DE PIRQUE ALBACLARA, VERMENTINO, kao i CONTE DELA VIPERA.

I među roze vinima, Antinori vina vrhunskog kvaliteta među najtraženijim imaju svog predstavnika – CIPRESSETO SANTA CRISTINA. Ovo jedinstveno vino je karakteristične ružičaste boje i očaravajuće sredine, sa prefinjenim aromama i nežnim tonovima ružinog cveta.