Šamponi protiv peruti

šampon protiv peruti

,,Ne, opet perut poludeću.” Četo čujemo ovo od naših ukućana ili prijatelja. Problem javljana peruti koji nije lako rešiti. Perut u kosi je često dosadna i izgleda ružno. Pored toga, perut može biti štetna po zdravlje. Jer ako ne uklonite mrtve ćelije kože, one čine osnovu za bakterije i gljivice.

Možda je pravo vreme da odaberete pravi šampon za ukljanjanje peruti. Sa pravim šamponom protiv peruti i pravim savetima za negu, možete regenerisati kožu glave i osloboditi se peruti na glavi.

Šta uzrokuje perut?

Postoje različiti uzroci za  pojavu peruti. Neki od njih su :

Nadražena i masna koža glave – Kada vaše vlasište proizvodi previše sebuma, to može dovesti do masne peruti. Uzrok je obično hormonska promena, nasledstvo ili pogrešne nege kože glave.

Suva koža koja svrbi: Suprotno, suvo vlasište koje svrbi, takođe može dovesti do peruti. Svrab je dosadan, suva koža se ljušti i završava kao ljuspice na odeći. Uzroci su nepravilna nega, nasledstvo ili spoljni uticaji kao što su vremenski uslovi.

Nepravilno pranje šamponom: Neadekvatna šampon protiv peruti ili retko pranje kose, može dovesti do nakupljanja masnoće, izazivajući perut. Prečesto pranje, s druge strane, isušuje kožu glave.

Toplota i suv vazduh- Toplota i suv vazduh isušuju kožu glave, što može dovesti do peruti ili ukoliko imate problem sa perutom, povećati perut.

Životne navike- Stres i loša ishrana takođe mogu dovesti do perutanja kože. Stres slabljenjem imunološkog sistema i loša ishrana dovodeći do nedostataka hranljivih materija ili gojaznosti.

Kako se osloboditi peruti uz adekvatan šampon protiv peruti?

Da biste se borili protiv peruti i umirili nadraženu, crvenu kožu glave, morate  preduzeti neke korake. Izbegavate toplu vodu i ne koristite previše različitih proizvoda. Najefikasniji je šampon protiv peruti koji je prilagođen vašem skalpu.

Šamponi protiv peruti prave se za: za suvu kosu i perut, za jaku i masnu perut, za sve tipove kose i kože glave, protiv svraba kože glave, za uravnoteženu kožu glave. U zavisnosti od navedenog birate šampon protiv peruti koji vam odgovara. Ako ste odlučili da kupite šampon protiv peruti, treba unapred razmotriti i sledeće: sastojci šampona i intezitet upotrebe šampona protiv peruti.

Sastojci šampona protiv peruti

Sastojci sadržani u šamponu igraju važnu ulogu u suzbijanju peruti. Trebalo bi da odlučite da li želite prvo da isprobate prirodan način ili da se borite protiv zaraze peruti efikasnim hemijskim agensima. Posebno, osobe koje pate od alergija ili osobe sa osetljivom kožom treba da se informišu o sastojcima sadržanim u proizvodu.

Koje sastojke treba izbegavati?

Mnogi šamponi protiv peruti su obogaćeni sastojcima koji mogu pogoršati perut. Da ne biste iritirali svoju suvu i osetljivu kožu glave sumnjivim proizvodima, ovi sastojci ne bi trebalo da budu uključeni u vaš šampon.

Formaldehid:  Za formaldehid se kaže da je kancerogen i može da iritira vašu kožu.

Parabeni:  Smatra se da parabeni utiču na nivo hormona jer su slični ženskom hormonu estrogenu.

Silikoni: sprečavaju da sastojci za negu šampona prodru u kosu.

Sulfati:  Sulfati mogu pomoći u čišćenju masne kože glave i otklanjanju peruti ali  ih treba izbegavati ako imamo suvo vlasište, jer ovaj sastojak još više isušuje kožu i vremenom može dovesti do dodatnih problema.